makeup
Egészségünkre! - gyümölcsfogyasztással és a megfelelő folyadékbevitelért

Tavaszodik, közeledik a nyár, és újra rengeteget hallunk majd a folyadékveszteség veszélyeiről. Arról viszont igen keveset hallhatunk, hogy a folyadékpótlásnak a legegészségesebb módja, ha gyümölcsfogyasztás révén érvényesítjük. Mintha elfelejtkeztünk volna fontosságáról, pedig az emberiség számára mindig is különösen nagy jelentősége volt a gyümölcsöknek.

 

 

Cégünk, a Zöldbárók Kft. hangsúlyosan zöldség – gyümölcs és gabonatermeléssel foglalkozik, így számunkra is fontos, és a munkatársaink számára is még inkább szeretnénk kihangsúlyozni szerepét az egészség szempontjából a termesztett alapanyagainknak.

Egészséges táplálkozás, ill. energia egyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása és /vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása cégünknél is, eredményesen befolyásolja a fentebb említetteket, és a túlzott só- és energia bevitel csökkentését. A TÁMOP programjaink részelemeiként egészségnapot szervezünk márciusban a dolgozók részére, emellett rendszeresen sportrendezvényeket bonyolítunk, gondoljunk csak az elmúlt hónapban zajló focibajnokságra és ping – pong mérkőzésekre.

 

 

Ossza meg velünk tapasztalatait

a Zöldbárók Kft. sportrendezvényeivel kapcsolatban!

 

 

 

 

Tudta Ön?

A gyümölcstermesztés nyomai immáron 8000 évre tekintenek vissza, már az ókorban is jelentős szerephez jutott az étkezési kultúrában. Ízek és aromák fokozására használták, továbbá önálló fogásként is az asztalra került.

Regékben és mondákban is folyton belebotlunk a gyümölcsök ábrázolásának fontosságába. Elég ha megnézzük az almát, mint a bűnbeesés jelképét, vagy akár ugyanez a gyümölcs, mint a hatalom jelképe országalma formájában. A görög mitológiában Paris királyfi aranyalmát adományozott az ellenállhatatlan Helénának, ezzel meghatározva a trójaiak sorsát, de az aranyalmát a népmesék világában is rengeteg helyen megtaláljuk.

Gondolt már Ön arra, hogy miért használja a „munkám gyümölcse” kifejezést az életben, mely nyilvánvalóan valami értékes dologra utal.

A Zöldbárók Kft. munkatársai dominánsan használhatják ezt a kifejezést, hisz nemcsak értéket teremtenek munkájukkal, hanem egészséges és szükséges élelmiszerek alapanyagait állítják elő, termesztik.

 

 

Az egészséges gyümölcsök!

Ma már tudjuk, hogy élettani szempontból igen kedvező a friss gyümölcs fogyasztása, hiszen vitamin és ásványi anyag tartalmuk az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Karotin, B-vitaminok és C-vitamin fordul elő bennük, az ásványi anyagok közül a kálium, kalcium, vas és a foszfor a leggyakoribbak ezekben a növényekben. Folyadéktartalmuk pedig igen magas.

Hölgyek körében a nyár közeledte egy újabb problémát vet fel, a „hogy fogok kinézni a strandon ekkora túlsúllyal”. Ezzel kapcsolatban van egy jó hírem, amit bizony kevesen tudnak. Léteznek kifejezetten zsírégető gyümölcsök.

Keresve sem találhatnak hatékonyabb és egészségesebb fogyókúrás ételeket a gyümölcsöknél. Ízletesek, rengeteg rostot és folyadékot tartalmaznak, valamint telis-tele vannak értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal. De a legjobbak között is vannak legjobbak, a zsírégető gyümölcsök, melyek a következők. Ananász, kivi, papaya, narancs, dinnye, sárgabarack, citrom, ribizli, szilva, cseresznye.

Tehát, nincs nehéz dolgunk, hiszen bőven akad a sorban olyan gyümölcs, mely hazánkban is könnyedén beszerezhető, főleg nyáron. Mindezek tudatában már majdnem egyszerű is lehetne, ám van pár dolog, amire nem árt odafigyelnünk. Hol vásároljunk gyümölcsöt, vagy inkább hol ne! Lehetőleg főúttól távol, mert az autók által kibocsátott káros ólomtartalom nem biztos, hogy jót tesz egészségünknek. Továbbá kerüljük, ha lehet, a nagyobb hipermarketeket, ahová nagy valószínűséggel lefagyasztott állapotban vagy éretlenül kerülnek a „friss” gyümölcsök, melyek biztosítják azokat a károsodásokat a növényekben, mellyel szinte teljesen értéktelenné válik. Bárhol is vásárolunk, alaposan tisztítsuk meg, mossuk meg a gyümölcsöt.

 

 

A gyümölcs már bizonyított,

örök garancia egészsége megőrzésére.

Éljen vele nap, mint nap!

 

  

 

 

 

A gyümölcskészítményekről

(lekvárok, dzsemek, befőttek)

 

A gyümölcsök/gyümölcskészítmények jelentős káliumforrások, míg nátriumtartalmuk kicsi, így figyelembe véve egyéb élelmiszereink magas nátriumtartalmát kedvezően alakíthatják étrendünkben a kálium/nátrium arányt. Élelmirost-tartalmuk szintén számottevő.

 

 

A gabonaalapú készítményekről

(pelyhek, extrudált, puffasztott készítmények, müzlik)

 

Élelmi rosttartalom nagyobb, mint 5 g/100 g, hozzáadott sót és cukrot nem tartalmazhatnak.

Az ide tartozó termékek komplex szénhidrátforrások. A teljes kiőrlésű, azaz héjrészeket is tartalmazó gabonakészítmények táplálkozásunk egyik legfontosabb élelmi rost forrását jelentik. A teljes gabonamag nátriumtartalma gyakorlatilag nem haladja meg a 30 mg/100 g-ot.

 

 

 

Egészséges táplálkozás!

Önnek mi a véleménye?

Mennyire figyel oda táplálkozása során az „egészség” alapértékeire?