makeup
Miért dohányzom?

A TÁMOP 6.1.2. pályázati programok keretében a dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszoktatás témakörében csoportfoglalkozásokat tartunk a munkavállalóink számára áprilisban két alkalommal. A foglalkozásokon a dohányzással kapcsolatos "élményeket" oszthatják meg a résztvevők egymással.

 

"Miért dohányzom?" - kérdésre keressük a választ.

 

További áprilisi klubfoglalkozások keretében keressük a választ az alábbi kérdésre is:

 

„Hogyan lehet dohányzásmentesen élni?”

 

 

A foglalkozásokon a jelenleg hatályos törvény a dohányzókra és nem dohányzókra vonatkozó szabályait is megismerhetik a résztvevők.

 

Az ÁNTSZ a nem dohányzók védelme érdekében hozott törvény előírásait, és szankcióit közérthető módon is közzétette, ha kíváncsi az előírásokra, olvassa el tájékoztatójukat!

https://www.antsz.hu/data/cms38550/nvt_kozertheto_20120601.pdf

 

A dohányzás visszaszorítása érdekében megelőző programok kidolgozását is végzi több szakmai szervezet. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet kutatásai alapján is látható, hogy az utóbbi években már visszaszorult a passzív dohányzásnak kitett lakosság száma.

 

Passzív dohányzás

2003 

 2008

 

olyan háztartásban él, ahol az ő jelenlétükben dohányoznak

84

43

Szignifikáns különbség

nyilvános helyeken dohányfüstnek van kitéve

92,8

72,6

Szignifikáns különbség

úgy gondolja, hogy a dohányzást ki kellene tiltani a nyilvános helyekről

69,7

76,9

Szignifikáns különbség

 

Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés, Zárótanulmány, Országos Egészségfejlesztési Intézet, 2008

 

 

A dohányzás visszaszorításában továbbá nélkülözhetetlen a lakosság tájékoztatása, véleményformálása. Széles körű hozzáférést kell biztosítani a hatásos és átfogó oktatási és lakossági, figyelemfelkeltést szolgáló programokhoz.

 

Mindezeket felismerve kezdődhetett meg cégünknél is az egészségfejlesztő, és egészségmegőrző programok keretében a dohányzással kapcsolatos témakörök feldolgozása is.

 

A következő témákkal javasolt kiemelten foglalkozni a szakmai irányelveket figyelembe véve: dohánymentes életmód előnyei, a dohányfogyasztás és a dohányfüst-expozíció egészségi kockázatai, a nemdohányzók védelme, az addiktív jellemzők, a leszokás módjai és a segítség igénybevételének lehetőségei, a dohánytermékekre és a dohányiparra vonatkozó lényeges információk, a dohánytermék-előállítás és dohányfogyasztás káros gazdasági és környezeti következményeire vonatkozó információk. A kampányok fontos célcsoportjai lehetnek az egészségügyi dolgozók, közösségi dolgozók, szociális munkások, a tömegtájékoztatási szakemberek, pedagógusok, politikai és gazdasági döntéshozók, vezetők. A kampányok mellett a színtereken külön is folyamatosan biztosítani kell a dohányzás megelőzési és leszokásban segítő programokhoz való hozzáférés lehetőségét. Ezek a részben készségfejlesztésen alapuló programok, a véleményformáláson kívül a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tudást és ismeretanyagot biztosítanak a résztvevők számára, mindennapi életük és munkájuk egészségtudatosabb vitele, illetve minőségének javítása érdekében. ( forrás: http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu)

 

Éljünk egészségesen!

Jöjjön el céges rendezvényeinkre, és tegyünk együtt az Ön egészségéért is!

Írja le véleményét nekünk a dohányzás témakörében is!

 

 

Márciusi klubfoglalkozásaink: