makeup
Milyen sportot válasszunk?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja. Erősíti, fejleszti izmait, lazítja ízületeit, így azok nem merevednek meg, nem fájnak. A rendszeresen megmozgatott ízületek megőrzik erejüket és mozgékonyságukat, így csak később jelentkeznek bennük az öregedéssel együtt járó tünetek: az elhasználódás és a kopás.

A sportolás fokozza a tüdő befogadóképességét, így a légzés mélyebb lesz, több oxigén jut el életfontosságú szerveihez. Erősíti szívét, így az hatékonyabban tud dolgozni. Ezek következtében javul erőnléte, állóképessége, azaz fizikai-szellemi teljesítőképessége és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

Egy edzéssel töltött délután után jobban alszik, frissebben ébred, másnap jobban tud koncentrálni. A sport a mozgást harmonikusabbá, a reflexeket gyorsabbá teszi. Elégeti az energiát, így segít az elhízás megelőzésében, illetve leküzdésében.

A sportok nagy része alkalmas az önfegyelem és az akaraterő fejlesztésére is.

A szakemberek szerint egy jó egészségi állapotú embernek heti háromszor kb. 20 perces rendszeres mozgás elegendő a jó kondíció és az egészség megalapozásához.

Válasszon olyan mozgást, amely elég erőteljes ahhoz, hogy megizzassza, és megdolgoztassa szívét, de soha ne erőltesse meg magát annyira, hogy elszédüljön, vagy rosszullét környékezze!

A Zöld Bárók Kft. munkatársai a júniusi életmódtábor keretében is sokat foglalkoztak a sporttal és az egészséges táplálkozással, hogy megtalálják közösen a szakemberekkel az egészséges összhangot, amit beépíthetnek mindennapi életükbe. Közösen végeztek erősítő – és nyújtó gyakorlatokat és egymást erősítve vettek részt a többi egészségmegőrzést célzó feladatsorban is.

 

Gyakori kifogások a rendszeres testmozgás ellen: „Nincs időm rá!”. Gondolja végig őszintén! Valóban nincs? Ismeri ezeket a kifogásokat? Az Ön szájából is hangzottak már el, vagy már a sportot szeretők között üdvözölhetjük? Vagy csak azért nem akar futócipőt húzni, mert inkább valami mást csinálna? Ha lustaságon kapja magát, álljon a sarkára, és csak azért is kocogjon egy kicsit!

Jó tanácsok kezdő sportolóknak: Hagyjon időt magának! Szervezetének időre van szüksége az átálláshoz! Ha korábban sokáig nem sportolt, az ízületeknek és a szalagoknak hozzá kell szokniuk a megterheléshez.

Kezdjen egy futás / gyaloglás programmal! Végcélként tűzze ki, hogy 3 hónap múlva 30 percet kocog megállás nélkül. Nem szeret egyedül futni? Kerítsen maga mellé társakat! A csoportos kocogás még szórakoztatóbb!

Sajátítsa el lassan, de biztosan saját edzőprogramját!

Futás/gyaloglás program heti három alkalommal

 

1. hét: 1 perc futás / 2 perc gyaloglás (hétszer)

2. hét: 1 perc futás / 1 perc gyaloglás (tízszer)

3. hét: 2 perc futás / 1 perc gyaloglás (hétszer)

4. hét: 3 perc futás / 1 perc gyaloglás (ötször)

5. hét: 4 perc futás / 1 perc gyaloglás (négyszer)

6. hét: 5 perc futás / 1 perc gyaloglás (háromszor)

7. hét: 6 perc futás / 1 perc gyaloglás (háromszor)

8. hét: 8 perc futás / 1 perc gyaloglás (kétszer)

9. hét: 12 perc futás / 1 perc gyaloglás (kétszer)

10. hét: 20 perc futás / 3 perc gyaloglás

11. hét: 18 perc futás / 1 perc gyaloglás (kétszer)

12. hét: 30 perc futás

 

Mit gondol, fog menni a kezdés? Az első hét után könnyebben jön a második! Kipróbálja, vagy sportol már? Várjuk tapasztalatait a rendszeres testmozgással kapcsolatban!

 

Kitartást kívánunk hozzá! Egészségére!